2013 m. sausio 9 d., trečiadienis

2013-ųjų metų knygų iššūkis: "spyris" perskaityti tai, kas atidėliojama

Kadangi jau keli metai, kai esu pasinėrusi į knygų skaitymą, galiu jį vadinti dar vienu savo hobiu. Pernai sudalyvauti knygų iššūkyje nesuspėjau, bet šiemet nedelsdama užsiregistravau. Pradėsiu nuo savo knygų sąrašo.
Mano 12 knygų sąrašas:
  1. Andrea Schacht - Dievų gėrimas
  2. Akselis Miuntė - Knyga apie San Mikelę
  3. Jay Conrad Levinson - Partizaninis marketingas
  4. Dieter Breuers - Velnio vardu: šiek tiek kitokia raganų ir jų persekiojimo istorija
  5. Tillar J. Mazzeo - CHANEL No5 paslaptis: Išsami garsiausių pasaulio kvepalų istorija
  6. Jodi Picoult - Kita širdis
  7. Levas Tolstojus - Ana Karenina
  8. Donna Tartt - Slapta istorija
  9. William P. Young - Trobelė
  10. Teodoras Dreizeris - Dženė Gerhart
  11. Chandler Burr - The Emperor of Scent: A Story of Perfume, Obsession and the Last Mystery of the Senses
  12. Tess Gerritsen - The Apprentice
2 alternatyvios knygos:
  1. William Styron - Sofi pasirinkimas
  2. Karin Fossum - Neatsigręžk
 Perskaičiau pirmą iššūkio knygą. Tai -  Jodi Picoult - "Kita širdis"
Žanras: romanas
Puslapių skaičius: 432
Leidykla: Alma littera, 2011
Perskaityta: 2013 01 02
Vertinimas: 3/5
 Tai ne pirma šios autorės knyga, pakliuvusi man į rankas. Visgi ji pasirodė panaši į kitas autorės knygas moralinių/socialinių problemų iškelimu. Skaitytojas ne tik seka meilės linijos taku, bet ir tam tikra prasme verčiamas susimąstyti apie iškeltas problemas.
Versdama puslapį po puslapio pastebėjau, kad mane aplanko de javu jausmas. Ši istorija apie kalinį, nuteistą mirties bausme, darantį stebuklus, vaidinantį gerietį, jau kažkur girdėta, matyta. Bingo - matyta! Stephen King “Žalioji mylia” knygos ekranizacija, kuri nepaliko abejingų net stiprių vyrukų, vaidinančių bejausmius, atsiribojusius nuo "seilėtų" filmų. Kalinys Šajus Bornas pavaizduotas tarsi dievybė, knygoje dar vadinamas Mesiju dėl daromų stebuklų (atgaivintas paukštis, pagydytas kitas kalinys ir pan.). Kai tik atkapsčiau sąsaja su filmu, nutariau, kad rašytoja nuėjo lengviausiu keliu. Tačiau knygos nepaleidau iš rankų dėl liguisto smalsumo - o kas toliau? O toliau nieko ypatingo. Siužetas nevienaplanis: šalia kalinio gyvenimo verda nukentėjusios moters Džunos ir jos širdies liga sergančios dukros Klaros gyvenimas. Klarai skubiai reikia donoro. Spėkite, kas juo nutaria tapti? Taip, tai tas pats Š. Bornas.
 " - Aš noriu gyventi,- atsakė jis, 
    - Todėl privalau mirti."
Ar žudikas tikėjosi gyventi persodintos širdies ritmu? Ar tai tik altruizmas?
Istorija labai keista, kadangi vienu metu kalinys, nuteistas mirties bausme vaizduojamas kaip žudikas, norintis tik išpirkti savo kaltę. Kitu metu - jis jau tarsi ir nekaltas. Šis dvejopas autorės svaičiojimas glumino.
Didžią dalį knygos apima religiniai svaičiojimai. Čia įpinamas ir kunigas Maiklas, ir advokatė Megė. Kas labiausiai knygoje nepatiko - tai religiniai nukrypimai, kurių buvo pernelyg daug. Kalinio religijos aiškinimasis, nuvedantis iki šiol man nežinomais keliais - gnostikų raštai, evangelija. Iškeltas mirties bausmės klausimas verčia skaitytoją svarstyti - ar tai tinkama priemonė nuteisti žmogų, kad ir kokį nusikaltimą jis būtų padaręs. Gyvename Lietuvoje, kur žudikai kartais gauna labai švelnias bausmes. Tai verčia pykti ir burbėti panosėje apie prastus, negriežtus įstatymus. Tačiau mirties bausmė man, lietuvei katalikei yra tolima ir nepateisinama. Labai sudėtinga buvo skaityti mirtininko egzekuciją. Vietomis net norėdavosi užsimerkti. Knygos veiksmai šokinėja nuo vieno prie kito: meilė, moraliniai, religiniai klausimai, teisiniai tyrimai, motinos dvejonės dėl donoro.
 "Man atrodo, kad kai nužudomas vaikas, miršta du žmonės. Vienintelis skirtumas - kad motinos širdis tebeplaka."
Negaliu sakyti, kad knyga nepatiko, bet... Mėgstu užsirašyti kai kurias citatas iš skaitytų knygų. Iš šios knygos pasirašiau nedaug:
" - Sakoma, kad šioje šalyje tebetaikoma mirties bausmė, nes kai kurie kaliniai jos nusipelnė. Sakoma, kad tai atgrasininmo priemonė - bet iš tikrųjų žmogžudyščių procentas valstybėse, kuriose mirties bausmė panaikinta, mažesnis negu tose, kuriose nepanaikinta. Sakoma, kad pigiau nubausti žmogų mirtimi negu laikyti jį kalėjime iki gyvos galvos, bet iš tikrųjų atsižvelgiant į vienuolika metų apeliacijų, apmokėtų visuomenės lėšomis, mirties bausmės įvykdymas kainuoja maždaug trečdaliu brangiau negu kalėjimas iki gyvos galvos."
Šioje knygoje rasite religinius pasvarstymus, kas kiekvienam žmogui yra religija, kaip kiekvienas susikuria savo Dievą; mirties bausmės klausimo nagrinėjimą; plačiau sužinosite, kaip ruošiamasi mirties bausmei, ir kaip ji vykdoma. Šalia to dar pateikiama informacija apie širdies transplantaciją: kaip ši operacija atliekama, kada donoras tinkamas recipientui. 

Anotacija:
 
Pirmasis Džunos vyras žuvo automobilio avarijoje, tačiau moteris ir kartu važiavusi dukrytė per stebuklą nenukentėjo. Po kurio laiko Džuna vėl pamilsta - ją su dukrele išgelbėjusį policininką. Jie laimingai pragyvena šešerius metus, susilaukia dar vienos mergytės. Tačiau ir antroji Džunos santuoka baigiasi tragedija - vyresniąją dukrą ir antrąjį vyrą nužudo Šajus Bornas, klajojantis darbininkas, kurį Džuna buvo pasamdžiusi remonto darbams. Nusikaltimas toks šiurpus, kad pirmą kartą Naujojo Hampšyro istorijoje už jį skiriama mirties bausmė.
Netikėtai pavojus iškyla ir Džunos mažylei - jai reikia skubiai persodinti širdį, o donoro nėra. Mirties laukiantis Šajus Bornas trokšta išpirkti kaltę. Jis nori atiduoti Džunos dukteriai savo širdį...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą