2018 m. balandžio 25 d., trečiadienis

Dar vienas naujas hobis - rankų darbo muilo gamyba. Spalvų žaismas mano rankų darbo muiluose


Rankų darbo muilo gamyba atsirado mano pomėgių sąraše tikriausiai labai natūraliai. Apie tai vis pagalvodavau, bet stabdė informacijos ir laisvo laiko stoka, vis atsirasdavo įvairių veiklų, taip nustumdavau tas mintis tolyn..."kada nors". Bet gavau stiprų ir, sakyčiau, įpareigojantį postūmį iš savo pažįstamų rato, tai moterys, kurios pačios gamina muilus. Esu labai dėkinga joms už paskatinimą visomis prasmėmis, už atsakymus į mano klausimus, pamokymus, tai labai man padėjo. Esu be galo dėkinga, be Jūsų paramos nebūčiau ryžusis tikriausiai ilgam šiam žingsniui.

Maniau, kad tai daug sudėtingiau nei gaminti rankų darbo kosmetiką, tačiau kuomet receptą suskaičiuoja internetinė skaičiuoklė http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp, tada telieka tik pasigilinti į visas gaminimo subtilybes, po truputį tobulėti, bandyti kažką naujo. Išties tai nėra labai paprastas pomėgis, čia jau reikia specialių apsaugos priemonių, nes dirbama su šarmu (NaOH). Bet kai pradedi gaminti - tai tave pagauna ir įsuka. Norisi vėl bandyti, kad gautųsi įdomesnis raštas, spalvinės gamos, kvapas. Man tai tarsi savotiška meditacija, kūryba, skaičiavimas, kartais net pavyksta piešti ant supilto muilo paviršiaus, tai labai įdomu.

Nesiekiu tobulumo, t.y. kad muilas būtų supjaustytas tobulai, kad vaizdas būtų tobulas, man svarbiau muilo savybės, kaip jis tinka odai. Esu patenkinta, nes mano odai jis labai tinka, džiugu sulaukti pagyrų ir iš pažįstamų, draugų, kurie naudojo mano gamintą muilą. Tas dar labiau motyvuoja ir neleidžia šio hobio numesti.
Dabar kilo mintis apie muilo spalvas. Naudodama muilą suvokiu, kad man labai svarbu jame esantys natūralūs "dažai", tai gali būti moliai, kurie būna įvairių spalvų, šaltalankio aliejus, spirulina dumbliai, kakava, ciberžolė. Nes kai puta prausiantis tampa spalvota nuo natūralių spalvinamųjų ingridientų, žinau, kad tai natūrali pvz. kakavos rusva puta, ar raudonojo molio puta, o ne dažnai naudojamų oksidų spalvos. Nenoriu pasakyti, kad nenaudojau jų savo pirmuose muiluose, kad esu prieš juos nusiteikusi, nes muilas su įvairiomis spalvomis labai gražus, bet kartu matant violetinę putą pagalvoju, juk čia dažas. Todėl savo muiluose bandau išgauti spalvines gamas iš skirtingų dozavimų natūralių spalvotų priedų, pvz. kakvos miltelius, didesnis kiekis duoda tamsią kavos spalvą, truputis kakavos leidžia išgauti karamelinę spalvą. Aišku niekaip negaliu apsieiti be baltos spalvos, kuri išgaunama naudojant titano dioksido miltelius. Su Australiškuoju raudonuoju moliu pavyko išgauti beveik švelnią violetinę spalvą, kitur - ryškią raudoną.

Kvapai. Muiluose naudoju tik eterinius aliejus. Labai gaila, kad su laiku jie iš muilo išgaruoja, kvapas tampa ne toks ryškus kaip tik pagamintas. Bet yra įvairių ilgiau išliekančių eterinių aliejų, tai daugiausia balzaminiai eteriniai aliejai. Jie daug sunkesni ir tirštesni už gaivius citrusus. Bet mėtų, šaltmėčių ar baziliko eteriniai aliejai taip pat puikiai  išsilaiko per ilgesnį laiką.

Na, o dabar pasirodysiu. Pirmieji muilai labai netobuli, kaip sakau - pabaisiukai, bet savybės odai puikios, t.y. muilas mažiau sausina odą, švelniau ją prausia, juose nėra sintetinių dusinančių kvapų, kurie gali alergizuoti odą ir sausinti.

Pirmasis muilas - Limited edition - gaminau labai mažą kiekį
Naudotas violetinis ir rožinis oksidai



Mažas muilo kiekis neleido išgauti raštų, bet tai pirmas blynas, kurio gabaliukas yra mano kolekcijoje ir kelia nostalgiją

Pirmas muilas. 2017-11-13 Limited Edition


"Muilas Pirmagimis"

Muilo sudėtis: saponifikuoti kokoso, kakavos, palmių, taukmedžio sviestai, ricinų, alyvuogių, saulėgrąžų aliejai, čiobrelių ištrauka dygminų aliejuje.
 Jogurtas, šilkas Tussah.
 Australijos raudonasi molis, lavos molis, gryno šaltalankio aliejus, rožinis, violetinis oksidai.
Eteriniai aliejai - pačiulio, vetiverijos burboniškosios, japoninių laurenių, bergamotės, levandų, palmarozos, rožmedžių, Sibirinio kėnio. 

Viduje pabarstyta medetkų žiedlapiukai.


Raikant muilą medetkų žiedeliai darė savo, mane apsunkinantį darbą. Supratau apskritai, kad dirbti su mažu kiekiu muilo yra labai sunku, tiek norint išgauti spalvas, tiek pjaustant. Na gavosi kaip tortukas. 





Muilas formelėse. Angeliukai.



4 vnt. muilų "Angeliukai" gaminti 2017-12-03, kitie 4 vnt. - 2017-12 - 07


Muilo sudėtis: saponifikuoti kokoso, taukmedžio, kakavos, palmių, mango sviestai, ricinos, alyvuogių, vynuogių kauliukų, saulėgrąžų aliejai.
 Stearino rūgštis, jogurtas, šilko kokonai, eteriniai aliejai.

4 gabaliukai kvepia levandomis, greipfrutu, japoniniu laureniu.
4 kiti gabaliukai kvepia - levanda, greipfrutu, japoniniu laureniu, amyriu, Virgininiais kadagiais (Raudonieji kedrai), santalmedžio šlakeliu, vanile ir orchidėjos lengvu dvelktelėjimu. Šie skirti jau ne vaikams, o labiau suaugusiems - vien dėl naudotų aromatų. 
Muilams suteikiau spalvą naudodama titano dioksidą, šaltalankio aliejų, Australijos raudonąjį molį, žalią ilito molį, truputį ciberžolės.

















Muilas "Bangos" 2017-12-03 gaminta


Muilo sudėtis: saponifikuoti kokoso, kakavos, mango, palmių, taukmedžio sviestai, ricinų, alyvuogių, makadamijų, sezamo sėklų, vynuogių kauliukų aliejai. 
Jogurtas, šilko kokonai, cetyl alcohol.
Australijos raudonasi molis, titano dioksidas, žaliasis ilito molis.
 Eteriniai aliejai - amyrio, levandos, greipfruto, japoninio laurenio, pušų, Virgininių kadagių (Raudonieji kedrai), vanilės.








Muilas "Kakava" Gamintas - 2017-11-29


Muilo sudėtis: saponifikuoti kokoso, taukmedžio, kakavos, palmių, mango sviestai, ricinos, rapsų, alyvuogių, makadamijų, saulėgrąžų, šaltalankio aliejai, čiobrelių ištrauka dygminų aliejuje. 
Pieno rūgštis, ožkos pienas, avižų pienelis, šilko kokonai. Ir daug nuostabaus aromato kakavos. 
Eteriniai aliejai - amyris, japoninis laurenis, Virgininiai kadagiai (Raudonieji kedrai), levanda, vanilė.




Muilas su dumbliais spirulina 2017-11- 26 gamyba


Šis muilas "verks" tik kol jo nepakišite po vandeniu. Tada tampa nuostabios spalvos. Išbandžiau ir toliau naudoju

Muilo sudėtis: saponifikuoti kokoso, kakavos, mango, palmių, taukmedžio sviestai, ricinų, alyvuogių, rapsų aliejus, kuriame buvo kaitinama, tirpinama miros derva, saulėgrąžų aliejai. 
Ožkos pienas, avižų pienas, šilkas, pieno rūgštis,.
Australijos raudonasis molis, titano dioksidas, dumbliai spirulina.
Eteriniai aliejai - levandos, Nag Champa kvapu, apelsino, japoninio laurenio, vanilės.


Kodėl žuvys nustebę, o gal išsigandę?



Piešimas ant muilo prieš išėmimą iš formos ir supjaustymą

Muilas "Pabaisiukas" Gamyba 2017-11-28

Muilo sudėtis: saponifikuoti kokoso, kakavos, mango, palmių, taukmedžio sviestai, ricinų, alyvuogių, rapsų aliejus, makadamijų, saulėgrąžų aliejai.
Ožkos pienas, avižų pienas, šilko kokonai, pieno rūgštis.
 Australijos raudonasis molis, titano dioksidas, kakava, šaltalankio aliejus, ciberžolė. 
Eteriniai aliejai - amyris, levandos, Virgininiai kadagiai (Raudonieji kedrai), greipfruto, japoninio laurenio, vanilės.

Tiek spalvinta ir štai koks blynas. Masė buvo skysta, o aš pilsčiau raštus, atrodo viską dariau, kaip anksčiau. Visos spalvos susimaišė (jų tikrai nemakalavau). Vaizdo nėra - kokybė liko.

Paniką man sukėlęs muilas dabar maloniai prausia mano odą

Gamybos metu viskas atrodė bus labai gražu




Muilas Gyvūnijos pasaulyje Gaminta 2017-12-07


Muilo sudėtis: saponifikuoti kokoso, taukmedžio, kakavos, palmių, mango sviestai, ricinos, alyvuogių, vynuogių kauliukų, saulėgrąžų aliejai.
Stearino rūgštis, jogurtas, šilko kokonai.
 Eteriniai aliejai - levanda, greipfrutu, japoniniu laureniu, amyriu, Virgininiais kadagiais (Raudonieji kedrai), santalmedžio šlakeliu, vanile ir orchidėjos lengvu dvelktelėjimu. 
Dažymui naudojau titano dioksidą, šaltalankio aliejų, Australijos raudonąjį molį, žalią ilito molį.


 Ką matote? Aš paukščius.Balandžius. Bet kiekvieno fantazija skirtinga ir neribota.



O kas čia tokie?  Aš įvardinsiu kaip Šuo, gal žiūrintis į šeimininą, gal lojantis. Lai tai bus Naujų Šuns metų simbolinis muiliukas. Nors žinau, kad kai kam čia visai ne šuo, o ruonis. 



Ir čia gavosi kažkas iš vandens...





Muilas "Gabaliukas"


Muilo sudėtis: saponifikuoti kokoso, kakavos, mango, palmių, taukmedžio sviestai, ricinų, alyvuogių, makadamijų, sezamo sėklų, vynuogių kauliukų aliejai.
Jogurtas, šilko kokonai, cetyl alcohol.
 Australijos raudonasis molis, titano dioksidas, žaliasis ilito molis.
Eteriniai aliejai - amyrio, levandos, greipfruto, japoninio laurenio, pušų, Virgininių kadagių (Raudonieji kedrai), vanilės.



Gamintas 2017-12-03 Tiesiog atliko masės, tai štai gavau dvi visai man patinkančias, patogiai rankoje laikomas muilo plokšteles. Nėra jos aukštos, bet yra ilgos ir platokos. Aaa man patinka


Dvi puselės


Naujų Metų laukiančios dovanos draugams ir pažįstamiems. Kaip gera, kai turiu, ką dovanoti ir nereikia lakstyti po parduotuves
















Bus daugiau....













2 komentarai:

  1. Sveiki, matau, kad daug kur naudojate ricinos aliejų muilui gaminti. Ar jis kažkuo išskirtinis, ar tiktų ir va toks paprastasis - https://www.gintarine.lt/kosmetika-ir-higiena/ricinos-aliejus-kosmetinis-100ml/catalogstoredetail.aspx?CatID=PL_907&ID=353461? Tik čia daugiau rašo, kad plaukams tinkamas. Gal jų skirtingų būna?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Be ricinos aliejau berods jokio muilo negaminau, jis kaip vienas iš pagrindinių. Jo naudoju kažkur 6 roc. Tai jeigu gaminate didelį kiekį muilo, tada labiau apsimoka pirkti po 1 litrą. Aš perku didesniais kiekiais šalto spaudimo ricinos aliejų. O muilo receptus dėlioju pagal programą http://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp
    Čia pasirenkami proc naudojamų aliejų, tada matosi koks gausis muilas, ar labai putos, ar bus labiau kondicionuojantis odą, ar kietas ir pan. Ricinos aliejų išoriniam vartojimui renkuosi šalto spaudimo. Nebūtinas man ženkliukas eko. O štai blakstienoms esu pirkusi mažesnį kiekį iš https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/huile-vegetale-ricin-bio-aroma-zone Ten ėmiau specialiai 100 ml kiekį. Pagal kvapą, konsistenciją man jie niekuo nesiskiria :) Pirkite bet kurį variantą, muilui tikrai tiks.

    AtsakytiPanaikinti