2013 m. vasario 16 d., šeštadienis

Tilar J. Mazzeo - "Chanel No5 paslaptis: Garsiausių pasaulio kvepalų istorija"

Žanras: pažintinė literatūra
Puslapių skaičius: 312
Leidykla: Šarkos knygos, 2012
Pradėta skaityti: 2013 01 21
Pabaigta skaityti: 2013 01 24
Vertinimas: 3/5

 " Prisiminkite tą skaičių, vienas buteliukas kas 30 sekundžių. Tai neįtikėtinas komercinis troškulys."

Iš 312 puslapių yra 229 puslapiai, skirti Chanel kvepalų istorijai papasakoti
, visi likusieji yra autorės nuorodos, naudotos literatūros, straipsnių sąrašas (truputį primena studijų laikais rašytus referatus, kursinius darbus). Tikrai didelis darbas nudirbtas, tiek daug informacijos šaltinių...Apibendrindama knygos turinį, norėčiau pasakyti, kad, mano akimis, tai gan vidutinė knyga. Skaitytojas ilgai "maitinamas" pažadais, jog sužinos kažkokią ypatingą paslaptį. Vargino ištempta istorija, kurios dalys/faktai vis pasikartodavo sekančiuose puslapiuose. Ilgas intro, žadantis atskleisti didelę paslaptį, mano veide išspaudė tik šypseną. Išties jokios paslapties nesužinojau, pati autorė pateikdavo tam tikrus kvepalų kūrimo istorijos faktus, bet iškart pakibdavo abejonių debesėliai, nes anot autorės, tai galėjo būti, o gal ir ne. Vadinasi - dauguma faktų yra tik spėlionės. Nepaisant to, knyga pateikia gan įdomią Chanel No 5 kvepalų kūrėjos, Gabrielle, t.y. - Coco Chanel, gyvenimo istoriją, kuri mane suintrigavo, nustebino. Prisipažinsiu, kad niekada nebuvau Chanel kvepalų mylėtoja, todėl apie kvapus, jų gamintojus, kūrėjus neskaičiau. Mane labiau žavėjo žurnalų reklamose figūravę moterys, kurios reklamavo Chanel No 5 kvepalus. Taip tai visagalė reklama, kuri verčia manyti, jog jei pasikvėpinsi šiuo kvapu, tapsi nors šiek tiek panaši į garsią aktorę, apsigaubsi nematomu palspaties ir žavesio šydu. Perskaičiusi šią knygą, įsigijau keletą mililitrų Chanel No 5 kvapo, kad galėčiau ne tik pauostyti, bet ir patyrinėti natas, gal net prisijaukinti kvapą - vadinasi knyga tikrai nepaliko visiškai abejingos. Stiprioji knygos pusė - Coco Chanel personažo atskleidimas, susiejant jos gyvenimą su kvepalais; priežastis, nulėmusias numerio 5 kvepalų pavadinimui pasirinkimą, buteliuko formą; labai asketišką vaikystę ir visiškai kitokį, tamsų, paslaptingą, aistringą suaugusios moters gyvenimą. Patiko atskleidžiamas visuomenės gyvenimas Antrojo pasaulinio karo metais, kuo tuomet gyveno visuomenė, ar ji domėjosi mada, kvepalais? Iš šios istorijos sužinome ir Chanel No 5 kvepalų konkurentus, tam tikrą jų konkurencinę kovą, kvapo "kelionę" per neramius, banguotus laikus, ir kaip jie išliko toje pačioje aukščiausioje viršūnėje, kurioje ir buvo nuo pat pradžių. Įdomu tai, kaip buvo kuriama kvapo formulė, kokios idėjos paskatino jį tapti tokiu, koks jis tapo.
Autorė bandė atskleisti šio klasikinio ir nemirtingo kvapo populiarumo priežastis. Tačiau man tos priežastys neatrodė paslaptingos :) Kaip kad pati autorė rašė:

" Paslaptis netgi nėra susijusi su netobulos kvepalų kūrėjos gyvenimo istorija, neapgalvotais jos meilės romanais karo metu, ar gudrią ir stulbinamai tinkama verslo taktika, nors Chanel No 5 visuomet bus tų įvykių ir pasekmių centre" <...> 
"Tikroji Chanel No 5 paslapties ir nenutrūkstančios sėkmės esmė esame mes ir mūsų santykis su kvepalais."


Anotacija:
Chanel N°5 paslaptis“ – išsamus ir stulbinamas Tilaros J. Mazzeo pasakojimas, įžvelgiant daugiau nei sklandantys gandai apie tikrąją N°5 atsiradimo istoriją, tapimą ikona ir nepaprastą sėkmę. Mazzeo nukeliauja laiku ir įsigilina į talentingos, kontroversiškos bei geležine valia pasižyminčios kvepalų verslininkės širdį, į Coco Chanel gyvenimą. Skaitytojas išvysta rožių plantacijas ir garsiuosius jazminų laukus, kuriuose prasideda kvepalų kelias, vėliau – laboratorijos ir valdybos posėdžių kabinetus, kuriuose aromatai ir seksas neatsiejami... Knygos autorė atveria duris ir į Chanel imperijos širdį – 31 Rue Cambon, pagrindinį Coco Chanel kompanijos butiką. Prieš šešetą dešimtmečių čia it skėriai supuolė amerikiečių prekybos pėstininkai, troškę gauti ir savo šalies merginoms parvežti magiškojo eliksyro, įkūnijusio Paryžiaus prabangą ir romantiką.

Smalsumą žadinanti istorija ir kruopštus tyrimas... Neįprastas derinys ir viliojantis pasakojimas apie kvepalus, suliejančius meną ir jausmus su verslo žvilgesiu.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą