2013 m. birželio 15 d., šeštadienis

Vėl kovoju su pleiskanomis ir jautria galvos oda

bot. Carthamus tinctorius - dygminų aliejaus šaltinis
Labiausiai mano galvos oda mėgsta savos gamybos šampūnus. Jais ištrinkus plaukus, neniežti odos, jaučiu komfortą, plaukai blizga, nebūtini nei kondicionieriai. Tačiau bent kartą per savaitę palepinu plaukus ir galvos odą kaukėmis. Šio šampūno receptą kūriau ne vien tik kovai su pleiskanomis, man rūpėjo ir kitos problemos: silpni, išsausėję plaukai, stiprus plaukų slinkimas, galvos odos tonizavimas ir dirglumo mažinimas.  Šampūnas nuo pleiskanų panašus į šį savo aktyviuoju poveikiu - pleiskanų, mielgrybių naikinimu, tam naudojau panašius eterinius aliejus, tik pastarojo šampūno tirštumas man labiau patiko (naudojau šiek tiek daugiau ksantano). Šįkart nebuvau įsigijusi mano vadinamo babassu putoklio ( INCI : Babassuamidopropyl betaïne), bet ir be jo puikiai putojo.
Šio šampūno konsistencija man gavosi kiek skystoka, reikėtų kitą kartą daugiau ksantano pridėti. Gavosi gan skalsus šampūnas, gerai putoja, bet nesausina galvos odos.
Receptukas toks:
~ 63 g šampūno:

20 ml šampūno bazės (INCI : Sodium cocoamphoacetate, Glycerin, Lauryl glucoside, Sodium cocoyl glutamate, Sodium lauryl glucose carboxylate)
1,3 ml riebalų atstatytojo (INCI : Coco glucoside and Glyceryl oleate)
28,3 ml distiliuoto vandens
1,1 ml šalavijų fitolio (ištraukos) dygminų aliejuje
1 ml jonažolės fitolio dygminų aliejuje
0,15 g ksantano gumos miltelių
0,1 g alantoino
Spalva gelsva dėl ištraukų, migdolų miltelių
1 g saldžiųjų migdolų pudra
0,1 g šilko peptidų
1 g avižų koloidinių miltelių
2 g vit. B5 (d-pantenolio)
1,5 g hidrolizuotų ryžių proteinų
0,7 ml (15 lašų) pieno rūgšties
1,9 g vit. B3 (niacinamido)
2 l. augalinio bisabololio
Eteriniai aliejai (0,9 ml):
3 l. Vaistinių šalavijų (Salvia officinalis)
4 l. Kvapiųjų šalavijų (Salvia sclarea)
5 l. Tikrųjų laukinių levandų (iš Bulgarijos kalnų) - (Lavandula angustifolia)
5 l.  Mirtenių/niaoulių (Melaleuca quinquenervia)
5 l. Atlasinio kedro (Cedrus atlantica)
4 l. Citrinžolių imbierinių (palmarozų) (Cymbopogon martinii)
4 l. Rozmarinų (Rosmarinus officinalis)
3 l. Greipfrutų rausvųjų (Citrus paradis)

12 l. Cosgard ekokonservanto

Šiame šampūne kartu su jau minėta jonažolės ištrauka, naudojau šalavijų ištrauką dygminų aliejuje. Šalavijai buvo 4 savaites mirkomi dygminų aliejuje kas savaitę keičiant nauja žaliava (šalavijais), kad aliejus perimtų jų gydomąsias savybes. Šalavijai veikia priešuždegimiškai, balansuoja sebumo gamybą; veikia ne tik antiseptiškai, bet ir tonizuoja galvos odą, ramina sudirgimus, itin tinka riebiai odai. Dygminų aliejus (bot. Carthamus tinctorius ) ypač praturtintas Omega-3 ir Omega-6 rūgštimis. Jame gausu vitamino K, vitamino E, kuris yra puikus antioksidantas bei B grupės vitaminų. Dygminų aliejus tinka slenkant plaukams, naudojamas pažeistiems, itin sausiems plaukams.
Avižų koloidiniai milteliai nuramina jautrią ir sudirgusią odą, minkština, drėkina, nuima niežulį.
Hidrolizuotų ryžių proteinai padeda atgaivinti pažeistus plaukus. Ryžių proteinai minkština, drėkina, suteikia plaukams apimties. Puikiai tinka besišakojantiems, skilinėjantiems plaukų galiukams.
Vitaminas B3, dar kitaip niacinamidas pagerina brandžios odos būklę, sumažindamas odos hiperpigmentaciją; saulės spindulių pažeistą, jos poveikio įtakotų odos pakitimų regeneraciją.
Stimuliuoja kolageno ir keramidų sintezę, todėl panaikina mažutes raukšleles (turi anti-wrinkle poveikį). Vit. B3 sudaro apsauginį odos barjerą, saugantį nuo aplinkos poveikio. Ypač dažnai sutinkamas šampūnų sudėtyje, nes jis taip pat veikia kraujotaką, praplėsdamas kapiliarus, arterioles, taip suaktyviną plaukų augimą, mažina slinkimą. Niacinamidu gydomas plikimas, pleiskanojimas, seborėja. Teko rasti pastebėjimų, kad atitolina pražilimą. :)



Šampūnas su 3-imis procentais vitamino B3




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą